2944
post-template-default,single,single-post,postid-2944,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,,qode_grid_1200,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Kasteel Nederhorst in veilige handen bij Stadsherstel Amsterdam

In de afgelopen 60 jaar heeft het Rijksmonument kasteel Nederhorst diverse bedrijven gehuisvest zoals de Toonderstudioā€™s en verschillende ICT-bedrijven. De laatste jaren is gebleken dat deze functie moeilijk is voort te zetten gezien de huidige marktconforme eisen die deze functie stelt. De Harmine Wolters Stichting, eigenaar van kasteel Nederhorst, heeft diverse mogelijkheden bekeken en als nieuwe toekomst gekozen voor een woonfunctie. Deze is ook in lijn met de oorsprong van het vroeg 14e-eeuwse kasteel Nederhorst.

Van kantoorfunctie naar woonfunctie vraagt een flinke financiƫle armslag die de Harmine Wolters Stichting niet heeft. Om de nieuwe toekomst mogelijk te maken, is de Stichting op zoek gegaan naar een partij die deze ambitie kan realiseren. De keuze is op Stadsherstel Amsterdam gevallen als financieel krachtige instelling en met een reputatie op het gebied van wonen. Als beoogd nieuwe eigenaar garandeert Stadsherstel Amsterdam het behoud van het kasteel en landgoed.

Kasteel en tuin blijven publiekstoegankelijk
Stadsherstel Amsterdam heeft in de afgelopen jaren als restaurerende organisatie al meer dan 600 panden in een straal van 45 km rondom Amsterdam verkregen, gerestaureerd, en daarmee behouden voor de toekomst.

Veel van deze gebouwen hebben een openbaar karakter en Stadsherstel wil dit ook voor de kasteeltuin van Nederhorst. Maar ook de publieke toegankelijkheid van het kasteel zelf zal worden gehandhaafd. Door het kasteel weer een woonfunctie te geven is dit mogelijk. De bedoeling is om woningzoekenden, in het wat hogere- en middensegment en/of eventuele starters de mogelijkheid te geven om op deze bijzondere locatie, midden in het groen op deze cultuurhistorische plek te laten wonen.

In het huidige schetsontwerp voor het kasteel zijn betaalbare huurappartementen tussen 40 en 115 m2 opgenomen.

Uitbreiding woningvoorraad Gemeente Wijdemeren
Het plan van Stadsherstel zorgt voor een gevarieerde samenstelling van woningvoorraad en bewoners en draagt bij aan de sociale- en economische doelstelling van de regio en de gemeente Wijdemeren, door het scheppen van woningen in het middensegment van de huurmarkt. Deze voorlopige plannen zijn reeds aan de gemeente voorgelegd en binnenkort zal Stadsherstel Amsterdam ook met de buurt overleg hebben.

Het spreekt voor zich dat de bestaande samenwerking met lokale organisaties zoals onder andere de Historische Kring, Stichting Godard en de scholen zal worden gecontinueerd

Tags: