2530
post-template-default,single,single-post,postid-2530,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,,qode_grid_1200,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Eilandjes Vinkeveense Plassen geveild – de omgekeerde wereld

Mei 2017: de omgekeerde wereld? Een Recreatieschap dat zijn bezit verkoopt en versnipperd. Met op de achtergrond de impliciete suggestie dat er mogelijk minder strenge regels gaan gelden voor bebouwing van de legakkers in het nog te voltooien nieuwe bestemmingsplan.

Recreatieschap Vinkeveense Plassen verkoopt 38 legakkers

De veiling van legakkers in de Vinkeveense Plassen is goed (?) verlopen. In totaal werden 38 legakkers verkocht; langwerpige smalle eilandjes ontstaan door turfwinning in de vorige eeuw. De veiling bracht in totaal 440.000 euro op. De opbrengst komt ten goede aan het recreatiegebied de Vinkeveense Plassen en wordt ingezet voor vervangende beschoeiing van legakkers en zandeilanden en betere toegankelijkheid van het gebied.

Legakkers zijn een karakteristiek onderdeel van recreatiegebied de Vinkeveense Plassen. Tachtig procent van de legakkers is al in handen van particulieren. Het Recreatieschap Vinkeveense Plassen liet in totaal 44 legakkers veilen, omdat er onvoldoende middelen waren voor onderhoud. Alleen beschoeiing kan voorkomen dat legakkers wegspoelen, maar dat is een kostbare operatie. Het recreatieschap beraadt zich op welke manieren ook de niet-verkochte legakkers behouden kunnen blijven en streeft ernaar deze alsnog te beschoeien.

Ongeveer de helft van de verkochte legakkers heeft een beschoeiingsverplichting. De nieuwe eigenaar moet binnen 3 jaar tijd nieuwe oeverwanden plaatsen. Op de legakkers mag niet worden gebouwd. Illegaal bouwen betekent een direct opeisbare boete van 50.000 euro. De gemeente De Ronde Venen werkt op dit moment aan een nieuw bestemmingsplan waarin wordt bekeken of in de toekomst bouw binnen vastgestelde kaders mogelijk moet worden. Of bouw mogelijk wordt, is afhankelijk van verschillende onderzoeken en is dus geen zekerheid.

Het Recreatieschap Vinkeveense Plassen is een samenwerking van de gemeente De Ronde Venen, de gemeente Amsterdam en de provincie Utrecht.

bron: Gemeente Ronde Venen, 19/04/17

Lees verder: Kwaliteitsatlas – Eilandjes Vinkeveense plassen in de veiling met reacties

Lees ook de reactie van Chris Kalden van de Stichting Groene Hart van 8 mei 2917

 


April 2017: Recreatieschap Vinkeveense Plassen brengt 44 legakkers onder de hamer. Door de hoge kosten is het recreatieschap niet meer in staat om alle akkers te onderhouden.

Een onzalig plan? Zie http://kwaliteitsatlas.nl/2017/04/eilandjes-vinkeveense-plassen-veiling/

80 procent van de ruim 200 legakkers in de Vinkeveense Plassen is al particulier bezit. Op een deel van die eilandjes staan blokhutten die gedoogd worden. De eilanden die het recreatieschap nu verkoopt moeten echt onbewoond blijven (?). Hutten bouwen mag niet en overnachten mag alleen in een boot aan de oever van het eiland.