1688
page-template-default,page,page-id-1688,page-child,parent-pageid-1665,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,,qode_grid_1200,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Bomen-Wijdemeren – Bomen-Stichtse Vecht

Typische Vecht-bomen:

berken, beuken, eiken, elzen, essen en essenhakhout, linde, populieren, wilgen

De es hoort op de klei thuis. De linde zie je door de hele streek, als leilinde bij de boerderijen, als boom bij de buitenplaatsen en als laanboom langs de wegen.

Gevaren: In goed 7 jaar is b.v. de gemeente Breukelen, aantoonbaar, ruim 2000 bomen armer geworden; een kleine 300 per jaar. Ter vergelijking; 2000 bomen is ruim 2X de oppervlakte en aantal bomen van Over Holland, volgens het Utrechts Landschap. Om aan deze ruim 2000 bomen te komen zijn uitsluiten gepubliceerde gegevens gebuikt; in werkelijkheid zal het aantal ver boven dit aantal uitkomen, omdat steeds minder vaak een kapvergunning wordt aangevraagd. Nu de bomenkap onder de WABO-wet valt en de gemeente er amper of niet meer op toeziet dat aan de herplantplicht wordt voldaan, c.q. vrijwel nooit meer een herplantplicht oplegt, is het ondoenlijk geworden om nog langer de bomenkap bij te houden. Hopelijk gaat de Stichtse Vecht per 2011 beter om met haar “longen” en dus de volksgezondheid. (bron: G.A. Barnstijn)

Plannen & documentatie:

Monumentale bomen in Maarssen 2010

Monumentale bomen in Breukelen 2010

Mooi (Haarlems) voorbeeld van een ‘lokaal’ bomen-registratie-systeem: Registratie particuliere monumentale bomen