2465
post-template-default,single,single-post,postid-2465,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,,qode_grid_1200,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Behoed de Vechtstreek voor een tweede Vechtbrug in Breukelen

Een gepassioneerde oproep

Aan de fractievoorzitters  van de Gemeenteraad van Stichtse Vecht

6 december 2016

Aan alle bestuurders die zijn betrokken bij het plan om een extra brug over onze mooie historische rivier te bouwen.

Allereerst wil ik graag meedelen dat ik op politiek gebied niet erg actief ben, maar de wederkerende brug kwestie en de nood tot bescherming van het historisch erfgoed genaamd:  DE VECHTSTREEK, waar wij allen altijd zo graag over roepen dat het ons aan het hart gaat, doet mij nu echt in de pen klimmen om u nu allen op te roepen tot wezenlijke bescherming daarvan. Geen woorden maar daden!

Onze mooie rivier die indertijd zelfs bestand leek tegen het kanaliseren waardoor we nu het Amsterdam Rijn kanaal hebben wordt bedreigd. Waarom nu weer dit onzalige plan om het verkeer te intensiveren, tegen iedere grootsteedse filosofie in, die zich in alle bochten wringt om het verkeer kwijt te raken. Loenen als voorbeeld waar zelfs een rondweg is aangelegd. Nee – Breukelen moet nu een extra brug hebben ten behoeve van een paar ondernemers die beter hun heil kunnen gaan zoeken op de oprukkende industrie gebieden langs de A2 die er zijn om juist het verkeer elders te verlichten en de bereikbaarheid van bedrijven te stimuleren.

Het landschap en de cultuurhistorie in het Vechtgebied hebben een enorme toeristische aantrekkingskracht. Daarom komen de mensen hier ook naar toe, om te genieten van de prachtige monumentale uitstraling. Zoals in de Cultuur en Recreatie nota meermalen wordt genoemd, wil de gemeente inzoomen op kwaliteit en kleinschaligheid. Geef ruimte aan de fietser en wandelaar, maak het Zandpad autoluw en ik zou ook zeggen: bestem de Rijksstraatwegen voor bestemmingsverkeer. De provincie denkt en helpt mee door in parkeerplaatsen aan de buitenkant van favoriete gebieden te investeren (TOP’s). Daar kan men ook fietsen huren.  Daarom heb ik als gepassioneerd ondernemer maar ook als liefhebber van deze streek geïnvesteerd in B&B’s en antiquiteiten winkels in Zuilen en Breukelen, nu ook in Nieuwersluis waar Hotel De Kampioen in ere wordt hersteld. Dat past heel goed in deze streek.

Door een extra Vechtbrug in Breukelen te bouwen, verdwijnt de identiteit en charme van dit unieke, maar kwetsbare Vechtgebied. Het hek is dan van de dam voor allerlei ontwikkelingen en dat zal juist onnodig verkeer genereren waar veel ondernemers nu juist geen baat bij hebben, hoe vreemd dat ook mag klinken. De uitstraling van deze omgeving is haar grootste “selling point”. Een ondernemer aan de oostzijde trekt alle registers open om de brug voor zijn deur te krijgen. Hij is uit zijn jasje gegroeid en ook niet meer economisch aan dit gebied gebonden. (Nog ca.1 ha boomgaard). Vrijwel al het fruit wordt aangevoerd.  Hierbij kom ik terug op het belang van zijn plaats op een industrieterrein, de al eerder vergunde uitbreiding had nooit, echt NOOIT, vergund mogen zijn. Hij heeft hier nog wel ruimte om zijn educatieve plannen te ontwikkelen, die hij opperde bij zijn vorige verzoek om uitbreiding. Een plaats op een industrieterrein is zeker voor de lange termijn veel logischer.

Juist met eerder door mij aangevraagde vergunningen blijkt de gemeente zo voorzichtig met wat kan en niet kan, en daar op terug kijkend ben ik in het verleden terecht en geargumenteerd teruggefloten, dit door een gebrek aan monumentaal inzicht indertijd. Men had gelijk en ik heb daarvan geleerd. Waarom nu dan wel een onnodige brug? Daar waar er veel minder ingrijpende, veel goedkopere en veel simpelere oplossingen zijn.

Ik verzoek dan ook dringend namens mijzelf, de Stichting monumenten Lloyds en Monumenten Maatschappij Utrecht BV van dit voorgenomen plan voor eens en voor altijd af te zien.

Hoogachtend,

Bert Degenaar
Dorpsstraat 18
Oud Zuilen
bert@degenaar.nu