2270
post-template-default,single,single-post,postid-2270,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,,qode_grid_1200,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Waterplanten in en nabij de Vecht

Eind september 2015 heeft Landschap Noord-Holland in opdracht van Waternet en met subsidie van de provincie Noord-Holland, kooien geplaatst in het Ballastgat te Weesp, direct verbonden met de Vecht. Het Ballastgat is een afgegraven deel van de Aetsveldsepolder, ten noorden van de sluis naar de Spiegelplas. Het werd gegraven als haven voor de zandschepen van de Ballast-maatschappij. In totaal gaat het om een oppervlakte van ruim 700 m2. In deze kooien zijn waterplanten aangebracht.

Voorafgaand aan deze actie is in september 2014 de bodem van het Ballastgat met schoon zand afgedekt. Op een aantal plaatsen is extra zand aangebracht om het ondieper te maken, zodat het zonlicht tot op de bodem kan komen. Dit is van belang voor de groei van waterplanten.

Nu de bodem van de Vecht gesaneerd is en de waterkwaliteit steeds beter wordt, probeert AGV/Waternet weer waterplanten terug in de Vecht te krijgen. Waterplanten zijn essentieel voor een goede onderwater ecologie. Ze zorgen voor zuurstof, helder water, schuilplaatsen voor waterdieren en voedsel. De verwachting is dat de waterplanten zich de komende jaren gaan ontwikkelen. Om te voorkomen dat ze worden opgegeten zijn er kooien geplaatst. Wanneer na twee jaar de kooien vol staan, worden de kooien weer weggehaald en moeten de waterplanten ‘op eigen kracht’ verder leven. Vanuit het Ballastgat moeten zaden en stekken de omgeving bereiken. Wanneer de ontwikkeling langzamer gaat, kunnen de kooien nog eens twee jaar langer blijven staan.

kooien