2403
post-template-default,single,single-post,postid-2403,single-format-standard,stockholm-core-2.4,select-theme-ver-9.6.1,ajax_updown_fade,page_not_loaded,paspartu_enabled,,qode_grid_1200,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Definitief Ontwerp voor de inrichting van het Natura2000 gebied Oostelijke Vechtplassen

Het College van Gedeputeerde Staten van Utrecht heeft 5 juli jl. het Definitief Ontwerp voor de inrichting van het Natura2000 gebied Oostelijke Vechtplassen Utrecht vastgesteld. Dat is het startsein voor de natuurinrichting van het gebied.

Gebiedscommissie Utrecht West heeft in opdracht van de provincie het Definitief Ontwerp opgesteld. Hierin staat beschreven welke maatregelen op welke locaties worden uitgevoerd. Ook wordt toegelicht waarom deze maatregelen worden uitgevoerd en welke opbrengst dat zal hebben voor Natura2000. Het definitief ontwerp met draagvlak van alle betrokken partijen hadden we niet kunnen bereiken zonder de inzet van deze partijen.

De maatregelen in het Definitief Ontwerp richten zich op het creëren van een robuust watersysteem en op een mozaïek van de diverse stadia van laagveenverlanding (van open water tot bos). In de toekomst wordt de goede kwel langer in het gebied vastgehouden, waardoor de inlaat van kwalitatief minder geschikt Vechtwater kan worden beperkt. De waterkwaliteit in het gebied verbetert hierdoor. Door instellen van natuurlijk peilbeheer (hoog peil in de winter, laag peil in de zomer) worden natuurdoelen ook beter bediend.

In de toplaag is meestal veel fosfaat aanwezig. Dit wordt verwijderd door afplaggen, met name in de laagtes. Hoogteverschillen worden zo geaccentueerd. Er worden nieuwe petgaten gegraven en dichtgegroeide petgaten weer opengemaakt. Een deel van de oevers wordt afgeschuind om de overgang tussen land en water meer natuurlijk in te richten. Dit alles leidt tot een verspreiding in ruimte en tijd van alle stadia van laagveenverlanding: open water, krabbescheervelden, trilvenen, veenmosrietland, blauwgrasland, rietstroken, moerasbos.

De voorbereiding van de natuurinrichting en het aanvragen van benodigde vergunningen is inmiddels gestart. De eerste stap hierin is het opstellen van een uitvoeringsstrategie. De feitelijke inrichting start in 2017.

 

Tags: